Berpindah!

Comments (2)

Yet another graph.

Today, Karim felt like sharing an information to dear viewers.

Haha, it seems like a controversially  post that Karim recently posted had become a well-publicity-attractor.

Anyway, Karim holds up a  very big “Thank you” for those who helped to publicize this blog whether it was within his/her intention or not.

Enough said, let the graph do the talks…xD

Aid Mubarak to all and Selamat Hari Raya. Forgiveness inside and out.

Comments (7)

.NAH.

Banyak sangat salah faham, keegoan, masing-masing nak tunjuk kepala.

Post fitnah tu Karim dah privatekan.

Kalau ada yang tak puas hati juga, antum lantunlah sorang2.

Comments (13)

Buli Lagi???

Salam. To All viewers, yang setia. Karim terdetik nak menulis tentang perkara ini, when masih ada lagi beberapa individu yang ingin membela rakan-rakan mereka yang terlibat. As we all know, KU alamin dah beri ucapan dan ancaman kepada pembuli-pembuli pada perhimpunan haritu, or lebih sedap cakap amaran la.

Memang lepas ucapan tu, masih ada beberapa individu yang nak membela kawan-kawan mereka tentang perkara tersebut. Let me give you a point of view of mine. As the headboy explode cari pembuli tu Jumaat lepas, memang cause upheaval dalam kalangan mereka. Di sini, ada la yang datang memberi hujah yang pada karim agak tak rasional.

 

Firstly, Karim puji Amirul dan Anas, yang ambil langkah untuk jumpa sendiri pembuli tersebut. And, cerita mereka, of course, diambil kira. And mereka bagi tahu Karim, yang mereka TAKKAN buat perkara tu lagi. At least lega la sikit si KU dengar. Buat mereka yang tak tahu apa jadi, namun terlalu ingin membela rakan mereka. Mari Karim bagi tahu sikit, tanpa dedahkan nama, and sebab ni lah ucapan KU arituh berbentuk ancaman. Ramai guru-guru yang tahu, kawan-kawan Karim pun ramai tahu. Macam mana? Pelik kan, tapi waktu si headboy tu bagi ucapan, terlalu obvious siapa yang gelabah dan tak tentu arah. Gelisah semacam. And what? They don’t even dare to look into his eyes. Mana la cikgu tak tahu. Btw, terkejut pulak bila ramai kawan karim yang volunteer nak uruskan pembuli tu. Even cikgu pun ada. Kelahkah pulak. Takpe, lupakan. Mereka da JANJI tak buat lagi.

 

Telah berlaku beberapa siri kejadian, yang melibatkan pelajar menengah atas dan rendah. I would like to call it bully la. As mereka menganggu budak-budak tu secara emosi, selama dua tahun. Setelah disiasat, bukan hanya pada seorang, tapi pada sekumpulan budak yang berkawan dengan mangsa. Apa yang dibuat?  Membaling kasut, batu pada kaki, mengepung, membuat muka berbentuk ancaman, mengutuk, mengugut, menepuk belakang. Sekolah menengah buat pada budak rendah. Selama dua tahun, mengikut report mangsa serta rakan-rakan mangsa. Dan kesabaran masih ada, namun siapa yang tak meletup, bila da secara fizikal.

Jom buat analisis secara rasional. Alasan mereka, saja nak cuit untuk fizikal. Nak main-main. Bayangkan, setelah lama mereka mengancam, sekali lagi ya, mengancam dan mencabar, tiba-tiba nak main-main. Kalau ikut logik, budak-budak mana tak takut macam tu. Mestilah terancam. That’s ok. Alasan untuk mengepung pulak, katanya mereka saja buat nak marah budak tu baling batu kat rumah orang. Kepung RAMAI-RAMAI. Apa ni? Tapi, itu fitnah. Sebab?  Budak-budak yang dikepung tu, tak mengaku baling batu. Funny, budak-budak yang tak pernah ada rekod disiplin. Why? Dikepung oleh abang-abang yang penuh masalah disiplin. Irony kan?  That’s ok lagi. Alasan ketiga, mereka siap meminta budak sekolah rendah untuk mengacau budak tu. Ini menunjukkan memang mereka ada rasa tak puas hati. Macam mana Karim tahu? Budak tu yang datang bagitahu yang abang-abang menengah minta dia kacau budak rendah. Ha? Jangan tak mengaku pula. Yang lagi aneh, kebetulan kot. Budak-budak tu semuanya ada abang-abang yang jadi pengawas kat menengah. So, apa yang pembaca dapat konklusikan? Mereka tidak puas hati dengan yang besar, tapi takut nak cabar, cari yang kecik. Betul? 

 

Karim harap pembaca dapat judge dengan rasional, dan kepada pembela-pembela pembuli ni, Karim harap fikir dua kali sebelum mula membela. Rasional dan matang. Walaupun perkara ni da berlarutan selama dua tahun kepada mangsa, namun ia hanya meletup bila berlaku perlakuan fizikal. So, jangan tak rasional.  Jangan bagi alasan yang menyamakan budak rendah dengan abang menengah. Memalukan bila hilang hujah untuk membela perkara yang salah. This report is based on rasionality and human logical.

Comments (50)

What’s up with the results?

Minggu ini dan minggu lepas, period dapat result. Not fully la actually, tapi ada paper-paper tertentu. Dalam masa ini, Karim rasa, memang macam-macam ragam dapat Karim nampak.  Ada yang dapat result, muka geram dan puas, muka kecewa, muka putus asa, muka ‘ takpe, next time aku try lagi’, muka sedih sebab tak score. macam-macam la. Dan waktu ni lah, dapat tengok beberapa personaliti.

Personaliti 1.

Dapat result baik, he’s ok, syukur. Dapat teruk, sedih jap, then back to normal with muka yang penuh keazaman. Orang jenis macam ni, insya allah memang boleh score. Semangat dia akan terbina balik.

Personaliti 2.

Dapat result baik, bersyukur. kadang-kadang lompat-lompat. Dapat result teruk, ada waktu dia down lama. Kesian, Karim tengok muka dia pon Karim sedihh. Tapi, down dia tak affect orang lain. He still respects everyone.

Personaliti 3.

Dapat result baik, biasa. Dapat result teruk, mengamuk tak langsung. Macam-macam keluar dari mulut dia tak puas hati. Even cikgu pon kene. Sampai ada orang berpendapat, orang macam ni tak pernah rasa jatuh, and may be dangerous for them, if they fall one day, too vulnerable. Down jenis ni memang wat orang sakit hati and menyampah. Aiya, a little touch, melatah sana sini.

Personaliti 4.

Dapat result baik, tak memasal girang. Dapat result teruk pon, ish kejap je, then girang balik. Orang mcam ni mungkin da ada confident, yeah. Dia tahu dia dapat macam tu berpadanan dengan usaha. Jenis orang yang redha.

Personaliti 5.

Dapat baik, ok je. tenang. Dapat teruk, tenang jugak.  Karim tak boleh define more about orang macam ni, why not? Memang dia da highest melambak. tapi kalo dapat rendah sikit, tak melatah pulak. respek wo! sape tak respek orang macam ni kan?

 

Ha, tu antara yang Karim nampak la. Ramai orang yang sedih and kecewa dengan result. Kat sini dapat la nampak, yang berkat tu main peranan penting. Awat? Dalam kelas Karim, ada la orang ni, result gempak, tapi kalau nak tengok dia takde la rajin mana, only dalam kelas. Tapi why gempak? Ha, berkat cikgu wo. Dia memang pandai, tapi kalau dapat rendah sikit, takde nak bengang-bengang sampai nak pertikai cikgu, only jawapan je. Yes, of course kadnag-kadang jawapan PUI memang ada salah, sampai kami nak buat gerakan Anti-Cerdik punye jawapan. Tapi, yang Karim admire, dalam masa nak tuntut markah, never Karim dengar any bad words from him about cikgu, depan-depan or belakang-belakang. Wah! respek wo! Dia memang pandai walaupun only belajar kat skola, yang dapat tinggi tu memang patut la kalau belajar setiap masa. Out of topic. Ni yang relaks tak beragak, markah? tinggi. Asal? Tak ngumpat, dalam kelas fokus, hayati subjek tu. Memang orang cmni akan pertikai sampai abis pasal chapter tu kalau ada flaw dalam understanding.

 

Ada juga yang dapat markah yang tidak memuaskan, mula hot. Bila yang dpat lagi tinggi dari dia frust, cakap la orang tu tak bersyukur. Bagi Karim, adakah kita bersyukur dengan masa yang Allah bagi kat kita? Mungkin orang yang dapat lagi tinggi rasa macam tu. Yang peliknya, ramai yang tend to compare mark with usaha. What? Macam tak aci la kan? Usaha sama, tapi mark berbeza. Note that, usaha memang different. If only physically judged, memang la nampak sama. Tapi, memang lain. Amat lain. Indeed, masih ada yang ego. Apa la salahnya minta tolong kawan ajarkan. Banyak budak pandai yang sanggup ajar orang, sape> sebut je. halim, acap, qis, ayman. Ramai, so jangan malu nak mintak. Tak hina pon minta tolong orang, not that tak nak tolong. Tapi, takde yang minta. Pastu, kata plak takkan nak kena orang minta, baru nak ajar. Ei, wake up. It is u who wanna score, so minta. Jangan ego, malah orang yang minta tolong ni lagi Karim respek, die berjaya rendahkan ego dia.

So, itu jela pengalaman. Karim rasa, ada dua golongan waktu ni, yang akan terus naik berusaha, dan yang akan terus jatuh putus asa. Karim suka tengok golongan yang tekun, amat tinggi respek Karim kat mereka. Siang malam belajar, korang memang hebat. Budi bahasa da cukup, jaga hati cikgu, memang hebat. Teruskan. Kalian akan berjaya.

 

P/s : To all Karim’s friends, kalau korang semua perlu bantuan, minta. Karim sedia membantu. Just minta, kepada Karim. And jangan lupa, Karim manusia.

Comments (11)

A message from Karim to everyone that matters.

Do you know that friends are ‘useless’ if and only if you don’t appreciate them?

Do you know that friends felt hurt when a friend of them only appreciate them during the times of happiness and loathes them during the times of sadness?

Do you know that friends are tired whenever they tried to help you, you never gave a damn?

Do you know that the title ‘friends’ cannot make you invulnerable towards anger and temper?

Do you know that friends are also human beings?

Do you know that friends do have their own tempers and apparently sometimes lost them?

Do you know that friends who accidentally said harsh words like ‘bodoh’ and ‘bangang’ referred them to your acts and not your personalities?

Do you know that friends care more than they hate?

But you never knew did you?

Because if you did, this piece of writings wouldn’t exist.

Enough said.

Think and feel some remorse, for I was once like you, but They came and helped.

Thank you, friends.

Karim.

Comments (2)

Cinta, kemurahan tak beragak!

salam viewers, sorry. lama x muncul, sibuk trial. ni ada citer baru, ramdhan ni, karim mmg best. masyuk, malam2. lagi-lagi dekat uia, masyuk la. dengan imam idris nyer, baca. memang best.

Macam biasa, topik ni kalau dibincangkan memang agak hot la kan. Karim nak cerita skit, pernah dengar pasal keutamaan cinta tak? Di sini karim nak cerita pasal satu situasi. Pada suatu hari, ada seorang proffesor bagi macam lecture, dia bawa keluar satu bekas. lepas itu, dia isi bekas tu dengan batu besar, then die tanya dekat student dia, “bekas ni dah penuh belum?”. mereka jawab belum. Then, prof tu ambil batu kerikil kecil2 isi, benda tu isi ruang-ruang kecil dalam tu macam air isi ruang-ruang kat alcohol la. prof tu tanya lagi, da penuh belum? murid dia jawab dah. Then prof tu bawak keluar pasir halus sangat, masukkan dalam bekas. and pasir halus tu isi ruang-ruang yang belum diisi. prof tu tny da penuh ke? dah!!! murid2 nya jawab yakin. last, prof tu masukkan air dalam tu. definite fullness. OK! stop jap.

 

cuba bayangkan kalau kita masukkan pasir-pasir dulu, mesti tak boleh masukkan batu besar tu. kemasukan matter tu mesti ikut susunan, or else, memang tak boleh masuk. OK! mari bayangkan batu besar tu cinta KITA kat Allah. it is impossible for cinta Allah kat kita, sebab memang kita hidup ni pun sebab cinta dia. tapi cinta kita kat Allah. ha, cuba kalau kita bayangkan lagi, cinta kita kat manusia, ialah batu-batu kerikil tu. Bayangkan lagi, apa akan jadi kalau kita masukkan kerikikl tu dalam hati kita, sebelum kita masukkan batu besar? batu besar will never fit dalam hati kita. sebab tu, karim rasa, memang kita wajib cari cinta allah sebelum cari cinta manusia. memang tak dinafikan, karim pernah jatuh cinta, amat manis. tapi, alhamdulillah, that entity no longer meresahkan karim. karim sedar perkara ni, ramdhan ni!!!

 

ALHAMDULILLAH. so, let the story begins, once upon atime, kawan karim sms karim. bagi peringatan, tentang betapa pemurahnya pemuda pemudi zaman sekarang. yelah, apa taknya. cuba bukak myspace sorg, penuh sayang2. sama jantina bole tahan, ni, len jantina. bile tnya, eh tak rasa pape ke? any sulaman perasaan? depa kata eh mana ada. kawan biasa jer. somtimes, frankly. they are too stupid to think others are stupid. mana ada laki kawan ngan pmpuan, tak rasa pape, kalo tak. there is something wrong with his endocrine glands. mustahil! macam mana, kawan karim sms karim, minta sms kat kawan2 karim yg len, stop la gegek2 kt ms n fs. ni, adusss…mesra tak agak. yg si wanita ni pun satu, pergi layan juga. mana perginya maruah kalian?  kenapa kalian tak segan silu komen banin banat dengan mesra sekali? yang pedih, poeple with high intel pon sekali, kenapa? ingat kan lain, rupanya lain. Mungkin betul cakap leader akatsuki, human is a good actor. very good. KU alamin plak slalu kata, human is a complex creation, and it is so scary how they aRE willing to defy the god’s law. ha, apa lagi? dah ramdhan ni. bila nak berubah?

 

persoalan.

korang betul-betul ke nak ada teman hidup yang contact banat banin sana sini?

korang betul  ke redha kalo teman korang terlalu open?

korang betul ke sanggup jaga dia, bagi siapa yang da start kapel skang?

last, betul ke korang sanggup langgar perintah allah yang da bagi korng sedut oksigen die, bagi ATP korg function, bagi light masuk mata korang, bagi korng punye digestive function well, bagi mak korg idup, bagi korang idup? sanggup? kalau tak, berubahlah. allah maha penerima taubat.

 

so, stop acting macam la baik sangat, dalam ms n fs, pemurah. banin banat, stop comment yang mesra. pliz. kalo nak bela sangat tindakan tu, karim willing to enter an open debate. intellectually. kalo xde alasan kuat, juz landaskan nafsu. allah maha adil, and setiap tindakan korang, allah akan soal bila2 je.

Comments (17)

Older Posts »